Kallhäll


Indiskt stekt ris med ägg och makrill (Kedgeree, uttalas kédjuri)

En aromatisk, smakrik och nyttig indisk risrätt, en traditionell frukost och brunchrätt, men passar lika bra till middag. Makrill gör rätten även rik på nyttigt omega 3.

Indiskt stekt ris med ägg och makrill (Kedgeree, uttalas kédjuri), Har du ris kvar från dagen innan är det perfekt, annars koka ris och låt det svalan. För 4 personer behöver du:
- 250 gr ris, gärna basmatiris eller långkornigt råris
- 400 gr rökt makrill (ca 4 filéer)
- en stor lök
- 2-4 kokta ägg (8 minuter, lägg dem direkt i kalt vatten och skala för att undvika svavelkanter)
- 2-3 deciliter gröna ärtor
- en 1/4 tesked gurkmeja
- 1 tesked curry eller garam masala
- 1/2 citron
- 5 finhackade färsk korianderkvistar för garnering
- 2 matskedar rapsolja för att fräsa löken, kryddorna och riset

Fräs löken lätt så den blir transparant. Tillsätt gurkmeja och kryddorna och fräs på medelvärme i 2-3 minuter. Tillsätt den finfördelade makrillen (vilket kan göras med en gaffel och man river den i mindre centimeterstora bitar). Blanda allt varsamt och
tillsätt ärtorna och låt dem bli varma utan att röra om för mycket. Tillsätt riset och en den pressade citronhalvan, blanda varsamt och låt rätten stå på den avstängda plattan i 5 minuter, servera med äggklyftor och garnera med koriander eller mintblad.

Har du ris kvar från dagen innan är det perfekt, annars koka ris och låt det svalan. För 4 personer behöver du:

- 250 gr ris, gärna basmatiris eller långkornigt råris
- 400 gr rökt makrill (ca 4 filéer)
- en stor lök
- 2-4 kokta ägg (8 minuter, lägg dem direkt i kalt vatten och skala för att undvika svavelkanter)
- 2-3 deciliter gröna ärtor
- en 1/4 tesked gurkmeja
- 1 tesked curry eller garam masala
- 1/2 citron
- 5 finhackade färsk korianderkvistar för garnering
- 2 matskedar rapsolja för att fräsa löken, kryddorna och riset

Fräs löken lätt så den blir transparant. Tillsätt gurkmeja och kryddorna och fräs på medelvärme i 2-3 minuter. Tillsätt den finfördelade makrillen (vilket kan göras med en gaffel och man river den i mindre centimeterstora bitar). Blanda allt varsamt och tillsätt ärtorna och låt dem bli varma utan att röra om för mycket. Tillsätt riset och en den pressade citronhalvan, blanda varsamt och låt rätten stå på den avstängda plattan i 5 minuter, servera med äggklyftor och garnera med koriander eller mintblad.

Vi rekommenderar: Bekvmt att slippa leta efter damsugarpsar i butiker som sllan har alla olika sorter hemma. Att f dom direkt i brevldan r bekvmt och jag sparade ngra tior jmfrt med affren. Kommer fortstta att bestlla p webben, billigt, bra och prisvrt. /Peter

Smidigt och enklet: frgatronerna hem i brevldan. priserna r bra, brukar kpa orginalblck (Epson garanterar 70 r p papperet utan blekning, viktigt fr mig efter senaste hrddiskkrashen), men inkjets egna patroner lr vara bra enligt dom som provat. /Peter

Måndagen den 26:e juni   
» ANNONSER «

» Relationer «
» HÄLSOHÖRNAN «
» TESTER & RÅD «
» GOURMEHÖRNAN «
» FOTOSKOLAN «
» RESTIPS «
kallhall.sveaportalen.se

» NYTTOLÄNKAR «

 
SLs logotyp




Upptck sverige

Dela:
Dela på Facebook Dela på Twitter Pusha denna reco Dela på Bloggy Lägg till på Delicious




Information om cookies, (c) SveaPortalen.se
lokalt väder, 5 dygnsprognos Stockholm